Sollicitatietips
Als je gaat solliciteren moet je natuurlijk goed beslagen ten ijs komen. Hieronder geven we je een paar tips die je kunnen helpen aan die droombaan!
De voorbereiding
- Wat wil je? Bedenk eerst goed wat je wilt, nu maar ook over vijf jaar. Waar ben je goed in? Wat vind je belangrijk in een baan? In wat voor soort omgeving voel je je thuis? Hoeveel reistijd vind je acceptabel? De kans dat je sollicitatie doel treft, wordt zo groter.
- Je CV Een c.v. (curriculum vitae = levensloop) wordt vaak gebruikt als een eerste selectiecriterium. In een c.v. staan ten minste je persoonlijke gegevens, je opleiding en je werkervaring. Zorg dat het volledig is. Stem de inhoud van je c.v. af op de functie waarnaar je solliciteert. Dat kan betekenen dat je sommige zaken benadrukt en andere alleen kort aanstipt. Heb je stages gedaan of vrijwilligerswerk, vermeld dit ook, als het relevant is.
- Je sollicitatiebrief Als je een sollicitatiebrief gaat schrijven geef dan duidelijk aan waarom de baan jou aantrekkelijk lijkt en waarom je graag bij dat bedrijf wilt werken. Als hulpmiddel kun je jaarverslagen, brochures en ander materiaal van het bedrijf lezen. Bekijk de website van het bedrijf. Vraag ook eens rond in je omgeving, misschien kun je iemand vinden die daar werkt.
- Voorkom fouten Veel personeelsfunctionarissen lezen een brief of CV niet verder als ze een fout aantreffen. Controleer je brief dus goed op taal-, spel- en typefouten. Die sluipen er gemakkelijk in. Het gebruik van de spellingscontrole op je tekstverwerker haalt de meeste fouten eruit, maar niet alle. Laat je brief als het kan ook door iemand anders lezen. Een frisse blik levert vaak wat op.
- Social Media
- wees je bewust van alles wat je schrijft op social media en bedenk hoe een toekomstig werkgever daar tegenaan kijkt
- scherm af wat je kunt afschermen met behulp van ‘instellingen’
- plaats geen foto’s die je ook niet aan je ouders wilt laten zien
- houd rekening met de functie die je graag wilt hebben, op een advocatenkantoor kijken ze waarschijnlijk anders naar jouw tweets dan in een kledingzaak
- Google jezelf af en toe, daarmee krijg je een goed beeld van wat er over je te vinden is
- gebruik een zakelijk en volwassen e-mail adres.
- Het sollicitatiegesprek Een goede voorbereiding is het halve werk. Niet nieuw maar wel erg waar. Verdiep je in het bedrijf en de ontwikkelingen in de branche. Maak voor jezelf een lijstje van mogelijke vragen en jouw antwoorden.Wat zijn je positieve en negatieve eigenschappen? Waarom zouden ze jou moeten nemen? Wat verwacht je van de baan? Je kunt dat soort vragen dan tijdens het gesprek vloeiend beantwoorden. En bedenk wat je zelf wilt weten. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar opleidingsmogelijkheden en doorgroeikansen, de samenstelling van de afdeling, de vakantieregeling, etc.
- Zorg dat je weet waar het bedrijf zich heeft gevestigd en hoe je er moet komen.
- Bekijk de website van het bedrijf en verdiep je in het bedrijf.
- Ben op tijd op je sollicitatiegesprek: 10 minuten eerder maakt een goede indruk.
- Zorg dat je de naam weet van degene met wie je het gesprek hebt.
- Neem je CV mee en eventuele diploma’s.
- Je kunt maar een keer een eerste indruk maken dus houd hierbij rekening met de manier waarop je je kleedt en presenteert.
- Geef een stevige hand: dit straalt zekerheid uit.
- Introduceer jezelf altijd met voor- en achternaam en bevestig dat je het prettig vindt om op gesprek te mogen komen (ben enthousiast!).
- Behandel altijd iedereen met respect zoals ook jij behandeld wilt worden.
- Als je nerveus bent: relativeer en ben jezelf want je mag er zijn en je bent belangrijk!
- Neem een actieve houding aan: stel vragen, ben enthousiast, laat zien dat je de baan graag wilt hebben en dat het bedrijf met jou zeker een aanwinst heeft!